Subskrypcja
małżeństwo, miłość, ślub, życie we dwoje, żona, mąż, my, rodzina, podróże, kulinaria

Pizza

Pizza, czy ktoś jej nie lubi? Nie jest ona częstym gościem na naszym stole, ale przewija się przez domowe menu. Ostatnio odkryłam, że jej smak zależy niekoniecznie od przepisu na ciasto, ale przede wszystkim od formy, w której jest pieczona. Koleżanka zrobiła pyszną pizzę praktycznie z identycznego przepisu jaki mam i ja, ale zupełnie inny smak miał jej wypiek. Zaczęłam dopytywać, co dodała, jakich składników użyła i niczym się one nie różniły od moich. Poszłam z nią do kuchni kiedy wyjmowała drugą blachę włoskiego przysmaku i spojrzałam na jej blaszkę… Pewnie wielu z Was zna doskonale taką blaszkę, ja poznałam dopiero niedawno. Oczywiście popędziłam do sklepu, okazała się, że wybór takich foremek jest ogromny, nie mogłam się zdecydować, którą wziąć, wybór padł na taką (średnica 30 cm):

pizza

Sekretem smaku tamtej pizzy były właśnie te dziurki od spodu, to przez nie wpada powietrze i pizza piecze się równomiernie. Kiedyś na pewno zdecydujemy się na zakup kamienia do pizzy, ale póki co cieszę się tą foremką do pieczenia włoskiego specjału.

Zacznijmy od ciasta:

składniki_pizza

 

Przed zrobieniem ciasta właściwego warto zrobić sam zaczyn. Do niego potrzebne są nam drożdże, woda, pół łyżeczki cukru oraz 4 łyżki mąki. Taki zaczyn odstawiamy na ok. 15 min. Na zdjęciach można zobaczyć, jak on ładnie pracuje.

pizza1 pizza3

pizza4

Do mąki zmieszanej z solą i odrobiną tłuszczu (oliwy lub margaryny) dodajemy zaczyn i zagniatamy ciasto. Dobrze wyrobione odstawiamy ponownie w ciepłe miejsce i czekamy aż podrośnie. Z mojego ciasta wyszły dwie pizze o średnicy 30 cm.

pizza6 pizza7

 Ciasto wykładamy na formę, a na górę dojemy ulubione składniki.

pizza8 pizza9

pizza10

pizza11 pizza12

Pizze wyszły bardzo smaczne. Polecam.

9 Komentarze
  1. Dzięki za wpis u mnie („Wyruszyć w dal”) :)

    Jeśli chodzi o pizzę, to ja mam w tej kwestii twarde zdanie: zjem zawsze i wszędzie (nawet jak nie jestem głodny). :)

  2. Bardzo lubię pizzę. Przygotowuję je praktycznie na takim samym cieście. Moja ulubiona to taka z szpinakiem :) Pozdrawiam

  3. Ciekawie i smacznie tutaj :)
    Pozdrawiam!

  4. Ciekawie i smacznie tutaj :)

  5. Wygląda na pyszną :) Dzięki za przepis! ;)

  6. Poczułam się głodna a gdzie można dostać takie cudo do pieczenia? Tylko błagam nie mów że na allegro bo na allegro mam uczulenie…

    • Hehehe no to powiem Ci, że w każdym sklepie z kuchennymi/domowymi rzeczami, widziałam je w sklepach „DUKA”, „Home & you”, ale widziałam je też w zwykłych sklepikach, ja kupiłam w sklepie Futro FM. oczywiście najpierw przepatrzyłam allegro, tam takich blaszek/foremek co nie miara, ceny też różne, ale często z wysyłką koszt identyczny jak w sklepie, więc wolałam kupić i mieć od zaraz :)

  7. Cały czas poszukuję idealnego przepisu na pizzę. Robię ostatnio różne kombinacje i raz jest za cienka, innym razem zbyt gruba i aż za bardzo drożdżowa, jeszcze innym razem nierównomiernie się piecze albo ciężko w ogóle ciasto rozprowadzić. Cóż..chyba już wiem jaki przepis przetestuję następnym razem :)
    Uwieeeeeelbiamy z mężem pizzę! :)

Pozostaw odpowiedź